Mr. Vannat, gummiplantasje og jakten på silkeproduksjonen

Her i Kompong Cham har vi hatt gleden av å gjøre bekjentskap med Mr. Vannat. Etter våre beregninger er han en herre i slutten av sekstiårene, og han har en formidabel kunnskap om veldig mye. Han er en språkmektig mann, med interesse for historie, både sitt lands, regionen som helhet, en utmerket guide, viste det seg, og til alt overmål i eierskap av en tuk tuk.

Vi har tilbragt dagen i hans selskap og varetekt.

Mr. Vannat og lunsjdamen

 

Først tok han oss med til regionens største gummiplantasje. Vi har lært at gummitrær opprinnelig er fra Brasil, og at det var kolonimaktene som flrst tok dem med til Indokina. Gummitrærne er spirer og unge trær til de er sju år, og man kan begynne å tappe av dem. I sekstiårsalderen hugges de ned. Etterpå tok han oss med på omvisning i produksjonslokalene, og vi har sett hvordan sevjen i stadier endres til gummi som vi kjenner det. Fascinerende, lærerikt og noe illeluktende til tider. 

Senere dro vi på jakt etter silkevevere. Vi har hørt og lest om landsbyen utenforfor Kompong Cham der de vever silke. Jeg ville gjerne se det, og hadde shoppingplaner. På forhånd kunne Mr. Vannat fortelle at det ikke lengre var noen særlig produksjon, men han kunne gjøre et forsøk på å finne en vever til oss. Store fabrikker i Phnom Penh har tatt over silkeproduksjonen, og folk vil ikke lengre betale for håndvevd silke. 

Vi kjørte både lenge og vel, på støvete veier, i fullt skurkekostyme. Ungene ler og vinker, og vi ser helt ville ut.. 

Etter flere forsøk lykkes det Mr. Vannat å lokalisere en vever, og vi fikk se både prosessen, og kjøpe tøy av henne. Lykke!

Ved retur til hotellet var det verdens beste øl, og fineste dusjen. Jeg tror aldri jeg i mine levedager har vært skitnere, og å bli ren igjen er himmelsk!

Vi er såre fornøyd med dagen, og ser frem mot Kratie i løpet av morgendagen

#kompongcham #kambodsja #mrvannat #gummiplantasje #silkevever #turdamene

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits