Phnom Penh -en by i vekst

Forrige gang vi gjestet Phnom Penh var byen stor og skitten. Den bød på mange ting å se, og en enorm kontrast mellom rik og fattig som var tidvis direkte ubehagelig å være vitne til.

Siden den gang har veksten vært massiv. Det ser ut for oss som om det har vokst frem en betydelig middelklasse. Folk er i arbeid i langt større grad, fattigdommen som stadig er definitivt til stede, er langt mindre uttalt. Det bygges i stor skala over hele byen. Sisowath Quay, gaten langs elven, er fullstendig ødelagt. Der det før var en sjarmerende blanding av restauranter, lokale foretak og små butikker etc, er det nå blitt til et eneste langt strekk av happy hour. Hvis man trekker seg litt bakover er byen mye som før, bortsett fra at det da er tydelig at de aller fleste lever bedre nå.

En form for renovasjonsetat har også kommet på plass. Der de før samlet sammen dagens skrot og brant det i gaten, blir det nå samlet sammen og hentet. Det finnes søplekasser dann og vann, og vi mistenker en eller annen form for pantesysten.

Heldigvis har de ennå ikke falt for fristelsen til å rive de gamle bygningene. De har beholdt mange av husene i fransk kolonistil, såpass mange at man forstår at byen engang ble kalt for Asias Perle. Disse bygningene er vakre! Med sine fine farger i rosa, blått og grønt, med skodder og balkonger, steinarbeid som ser ut som gips og treutskjæringer. Det hele er voldsomt slitt, men jeg håper at når tiden kommer blir det renovert i stedet for revet..

Fargesansen har de tatt med seg også litt utover bykjernen, og mange av de tradisjonelle husene på pæler litt utenfor byen har gjerne lyseblå trevegger, rosa tak og gulmalt trapp. Til og med skurene langs elven er tidvis farget, men du skal ha en særs godt utviklet romantisk sans for å tro at det derfor er et valg av bosted basert på utsikten.

Phnom Penh har rett og slett fått storbyfølelse - på godt og vondt.

Jeg får ikke lov av telefonen til å laste opp bilder i dag, så det kommer muligens en annen dag..

Morgengry over Phnom Penh

 

#phnompenh #storby #kambodsja #østensperle #utvikling #fremskritt

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits