Reykjavik
Hallgrímskirkja


Reykjavik.

På vei innover mot byen fra Keflavik er det goldt. Øde og grått.
Mektig, javisst, men grått og brunt og værbitt.
Når husene kommer, makter de å se trange og små ut, selv om mange av dem, når man ser nærmere på dem, har en rett så stor gunnflate. De ser små ut. Og trange. Og de er laget av grå betong, eller noe som ser ut som bølgeblikk.

Jeg får østblokkfornemmelser, og lurer på om tredve års Islandsfantasier nå går rett i da.. - toalettet.

Vi droppes av på hotellet , sjekker inn, noterer oss at dette er et hotell med en annen fordeling av rom enn det vi har sett før, og går til rommet.
Det bittelille rommet.
Som er rent, lyst, veldig fint, og til og med har en veranda med utsikt, trass i sin noe beskjedne størrelse. Og har utsikt mot både havnen og operahuset.

Operaen i Reykjavik
Bagasjen lempes av, vi friskes opp, og går ut for å ta Reykjavik nærmere i øyesyn.
På vei ut noterer vi oss en kinosal, en klatrevegg, et treningsrom, en lounge, et bibliotek og en bar. Før vi altså kommer ut av hotellet, som fremdeles ikke er særlig stort.

Bykjernen viser seg å være ren, ordentlig og sjarmerende. Oversiktlig og med nok smaug til å få følelsen av at man oppdager noe bortgjemt, selv om taxfreetilbudet, den utmerkede engelsken og byens beskjedne størrelse sier noe annet.
Fine Reykjavik, med sine rene gater, sine vennlige innbyggere og sine gode restauranter.

Utsikt over byen fra toppen av Hallgrímskirkja

Vi vaser rundt, kjøper en ny jakke, drikker mye kaffe og ved middagstid..
Jeg ser en restaurant med en håndskrevet tavle på døren. "Plokkari" står det på skiltet.
En kjapp oversettelse i hodet, og .. plukkfisk!! De har plukkfisk her! Jeg elsker plukkfisk, og siden familien ikke liker det, så blir det sjelden jeg får det, og så kan jeg spise det på restaurant!
Euforien er vanskelig å forklare, og jeg skriver fluksens Reykjavik inn som en av byene i mitt hjerte.
Ikke på grunn av sin sjarm, sine rene gater, sin vakre marina, det fantastiske operahuset, kirkene eller noen av de mange andre flotte tingene vi har funnet her, men på grunn av dette skiltet. For en fantastisk by, der man altså kan finne plukkfisk på menyen!

#Island #Reykjavik #plokkari #operahus #Hallgrímskirkja #plukkfisk #eufori

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits